Geschiedenis van een periode


Een kleine geschiedenis van de eerste popfestivals
Het fenomeen Popfestival is inmiddels ingeburgerd. Jaarlijks heb je een kleine honderd popfestivals alleen al in Nederland, wereldwijd is dat bijna niet meer na te gaan. Het fenomeen is in de jaren 60 van de vorige eeuw in Amerika ontstaan.
Het eerste grote meerdaagse Popfestival was het Californische Monterey Pop dat in juni 1967 plaats vond. In de jaren erna worden overal in Amerika festivals georganiseerd waarvan Woodstock in 1969 de meest legendarische is.
Er is een groot verschil in de Popfestivals toen en nu. Popfestivals van nu zijn veelal 'een paar dagen er tussenuit'. Popfestivals in de jaren 60 in America hadden veel meer met een 'lifestyle' te maken.
De Popfestivals waren een direct uitvloeisel van de Flower Power beweging en hippie cultuur uit San Francisco, waar ze de zogenaamde love-inns organiseerden. De hippies trokken als nomaden van festival naar festival. Liedjes als 'All you need is love' en 'If you're going to San Francisco' stammen uit die tijd. De teksten van deze songs geven goed weer hoe de sfeer in die tijd op het festival terrein in het Kralingse Bos was. Zelfs de politie en bewakers werden ermee besmet zodat ze bezoekers die geen geld hadden gewoon binnen lieten.
Het legendarische Woodstock werd een giga 'love inn' Er werden 20.000 mensen verwacht en er kwamen er 400.000.
'Kassa' zou je nu denken, de meeste mensen kwamen echter onbetaald binnen, waardoor het festival financieel failliet ging.
Vanwege de uitmuntende sfeer en de goed gedocumenteerde film, is het over de wereld bekend als een historisch fenomeen. De bands die langs deze popfestivals trokken waren bovendien de beste uit die tijd.Woodstock 1969